فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهشید هناره*، سیروس مسیحا، علی ناظمیه، مصطفی ولی زاده، قاسم حسنی صفحات 116-125
    به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف هورمونی بر روی ریشه زایی قلمه های خیار گلخانه ای رقم روبا (Ruba) آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1376 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شش تکرار اجرا گردید. فاکتورها شامل 1- نوع قلمه (گره دار و بدون گره که در اولی برش پایین قلمه زیر گره ولی در دومی بالای گره انجام گرفت)، 2- مدت زمان نگهداری قلمه در محلول های هورمونی (یک دقیقه و نیم دقیقه) و 3- تیمارهای هورمونی (اسید ایندول بوتیریک در غلظت های 500، 1000 و 1500 میلی گرم در لیتر، اسید نفتالین استیک در غلظت های 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر، ترکیب کمترین غلظت دو هورمون و آب مقطر به عنوان شاهد) بودند. در این آزمایش جهت ارزیابی اثر تیمارها، تعداد ریشه و درصد قلمه های ریشه دار شده اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تعداد ریشه و طول بزرگترین ریشه در قلمه های گره دار به طور معنی داری بیشتر از قلمه های بدون گره بود (P < 0.01). تعداد ریشه در تیمار یک دقیقه نگهداری در محلول های هورمونی بیش از نیم دقیقه بود، در حالی که اثر فاکتور مدت زمان بر روی طول بزرگ ترین ریشه معنی دار نشد. تیمارهای هورمونی بر روی تعداد ریشه در سطح احتمال 1% معنی دار داشت و بر روی طول بزرگ ترین ریشه اثر آن معنی دار نشد. تیمارهای هورمونی بر روی تعداد ریشه در سطح احتمال 1% اثر معنی دار داشت و بر روی طول بزرگترین ریشه اثر آن معنی دار نبود. بهترین تیمار هورمونی برای افزایش تعداد ریشه، 1500 میلی گرم در لیتر اسید ایندول بوتیریک بود. علیرغم استفاده از هورمون های ریشه زا، تمامی قلمه ها حتی در تیمار شاهد ریشه دار شدند، گرچه تعداد ریشه در تیمارهای هورمونی بیشتر از شاهد بود.
    کلیدواژگان: خیار گلخانه ای، قلمه، ریشه زایی، اسید ایندول بوتیریک، اسید نفتالین استیک
  • مهدی خلجی* صفحات 126-139
    این تحقیق جهت پیش بینی سرمای دیررس بهاره و یخبندان زودرس پاییزه برای برخی گیاهان زراعی و باغی در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. در این بررسی، آمار در دسترس زمان وقوع روزانه درجه حرارت در دامنه تغییرات (0 تا 1-)، (1- تا 3-) و کمتر از 3- درجه سانتی گراد، زمان وقوع حداقل مطلق دما، آخرین و اولین دمای زیر صفر نسبت به بهار و پاییز ایستگاه های شهرکرد، پل زمانخان، بروجن، لردگان و کوهرنگ جمع آوری گردید و سپس توابع توزیع احتمالی نرمال، لوگ نرمال 2 پارامتری، لوگ نرمال 3 پارامتری، پیرسون تیپ III، لوگ پیرسون تیپ III، گاما و گامبل به دو روش گشتاور و حداکثر درشتنمایی بر اطلاعات جمع آوری شده برازش و بر اساس محاسبه مجموع مربعات باقیمانده، مقایسه بین توزیع های مختلف انجام و توزیع مناسب انتخاب گردید. با توجه به مناسب ترین توزیع آماری، احتمال وقوع دوران سرما و یخبندان برای نقاط مختلف استان مشخص و ارایه گردید.
    کلیدواژگان: سرمای بهاره، یخبندان های پائیزه، توابع توزیع آماری
  • محمدرضا نقوی*، محمدرضا قنادها، بهمن یزدی صمدی، محمد ترابی صفحات 140-150
    به منظور بررسی توارث پذیری و نحوه عمل ژن برای مقاومت به بیماری سفیدک پودری در جو، دو رقم مقاوم و یک رقم حساس به سفیدک تلاقی داده شدند. والدین P1) و (P2 و نسل های F1، F2 و F3 هر تلاقی در شرایط مزرعه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار کاشته شدند. در دو مرحله (گیاهچه ای و تورم سنبله) با مایه زنی مصنوعی با یک جدایه سفیدک بر روی رقم حساس، آلودگی بیماری ایجاد گردید. صفات تیپ آلودگی و شدت آلودگی روی گیاهان نسل ها یادداشت برداری و تجزیه میانگین نسل ها برای صفات یادداشت شده انجام شد. مطالعه نحوه عمل ژن با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها نشان داد که علاوه بر اثرات افزایشی و غالبیت، اثرات اپیستازی نیز نقش مهمی را در کنترل صفات دارند. ولی واریانس غالبیت نسبت به واریانس افزایشی نقش مهم تری را در کنترل صفات داشت. تعداد ژن بسته به نوع صفت و تلاقی بین 1 تا 2 ژن برآورد گردید.
    کلیدواژگان: جو، سفیدک پودری، تجزیه میانگین نسل ها، نحوه توارث
  • محمدجواد کرمی* صفحات 151-160
    به منظور افزایش درصد موفقیت در گیرایی و استقرار نهال های انگور شرایط دیم منطقه مریوان، در سال های 1378 و 1379 شش روش مختلف کاشت قلمه در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار بررسی شدند. نتایج نشان داد که بین روش های مختلف کاشت قلمه در فصل پاییز و بهار و نوع آن ها از نظر ریشه دار یا بدون ریشه بودن در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشترین درصد موفقیت در استقرار قلمه ها، به ترتیب از روش کاشت قلمه های ریشه دار در پاییز و استفاده از خاک برای پوشاندن جوانه های آن ها و همچنین روش کاشت پاییزه قلمه های ریشه دار بدون پوشاندن جوانه ها به وسیله خاک به دست آمد. موفقیت این تیمارها به ترتیب 73.26 و 64.52 درصد بود، در حالی که درصد موفقیت روش مرسوم منطقه (کاشت قلمه بدون ریشه در بهار) فقط 32.51 درصد بود.
    کلیدواژگان: تاکستان دیم، قلمه بدون ریشه، قلمه ریشه دار
  • علی اصغر زینانلو*، معبود حسن ابراهیم زاده، احمد خلیقی، علیرضا طلایی صفحات 161-171
    این تحقیق به مدت سه سال (1378-1376) به منظور تعیین بهترین گرده زا برای زیتون رقم زرد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با شش تیمار و چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات زیتون رودبار اجرا شد. گل های زیتون رقم زرد پس از حذف پرچم ها به روش دستی با دانه گرده ارقام روغنی، لچینو، بلیدی، ماری و مانزانیلا گرده افشانی شدند. صفات اندازه گیری شده شامل: درصد تشکیل میوه اولیه و نهایی، شاخص های باروری و سازگاری، تعداد گل در گل آذین و میانگین درصد گل های کامل بود. نتایج این صفات با نتایج گرده افشانی آزاد مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل وجود اختلاف معنی دار در سطح 1% در بین تیمارها (ارقام زیتون گرده زا) را نشان داد. زیتون رقم زرد خودناسازگاری نسبی داشت و در سال های مختلف میزان ناسازگاری آن متغیر بود. با توجه به میانگین درصد تشکیل میوه نهایی در تیمارهای مختلف، بهترین گرده زا برای زیتون رقم زرد به ترتیب تیمارهای لچینو، خودگرده افشانی (زرد)، ماری، مانزانیلا، بلیدی و روغنی معرفی میگردد.
    کلیدواژگان: زیتون، ارقام، گره زا، سازگاری
  • مهرداد محلوجی*، مهدی اکبری صفحات 172-182
    به منظور مطالعه اثر شوری آب با روش آبیاری بارانی بر عملکرد ارقام مختلف گندم با اختلاط آب شور و شیرین، آزمایشی در سال زراعی 77-1376 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی رودشت اصفهان به صورت کرت های یک بار خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی به چهار تیمار آب (با هدایت الکتریکی آب متوسط 5، 7، 9 و 11 دسی زیمنس بر متر) و کرت های فرعی به چهار رقم گندم (مهدوی، کراس سرخ تخم، قدس و نیک نژاد) اختصاص یافت. هر تکرار آزمایش به ابعاد 30×15 متر بود که در ریوس شبکه 15×15 متری از آبپاش های نلسون با زاویه پاشش 360 درجه و به شعاع پرتاب آب حدود 15 متر قرار داشت. به منظور آبیاری کرت ها از روش تلفیقی بارانی آب شیرین و شور استفاده به عمل آمد. مقایسه میانگین داده های حاصل از اندازه گیری تیمارها به روش دانکن در سطح 5 درصد نشان داد که: تیمارهای مختلف کیفیت آب بر عملکرد دانه اثر معنی داری داشتند. عملکرد دانه با کیفیت آب 11 دسی زیمنس بر متر نسبت به 5 دسی زیمنس بر متر 50 درصد کاهش نشان داد. ارقام مختلف از نظر عملکرد اختلاف معنی داری نشان ندادند. ارقام مهدوی و نیک نژاد به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. میانگین وزن خشک اندام های ارقام در مراحل گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیک اختلاف معنی دار نشان داد. رقم مهدوی بالاترین و رقم نیک نژاد کمترین وزن خشک را داشتند. میانگین وزن هزاردانه ارقام اختلاف معنی داری نشان داد و ارقام مهدوی و قدس به ترتیب بیشترین و کمترین وزن هزار دانه را داشتند. میانگین انباشت یون سدیم و پتاسیم در برگ پرچم مرحله گلدهی نیز اختلاف معنی داری نشان دادند. رقم مهدوی بالاترین انباشت یون پتاسیم و کمترین انباشت یون سدیم را در برگ پرچم داشت.
    کلیدواژگان: گندم، ارقام، آبیاری بارانی، روش های تلفیقی، تغییرات شوری
  • علی عبادی*، داریوش آتش کار، یحیی دهقانی صفحات 183-202
    در سال 1377 نمونه های گل و حبه انگور در تاریخ های 2، 21، 35 و 45 روز پس از باز شدن گل از بوته های بیست ساله ارقام بی دانه سفید، بی دانه قرمز، عسکری، یاقوتی و کشمشی سبز در ایستگاه تحقیقاتی باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران جمع آوری گردید. نمونه ها ابتدا در محلول FPA50 تثبیت شده و سپس مراحل آب گیری، خواباندن در رزین و نهایتا تهیه برش از نمونه ها با دستگاه اولترامیکروتوم با ضخامت پنج میکرون انجام شد. نمونه ها به روش (Periodic Acid Schiff’s reagent= PAS) رنگ آمیزی شده و با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در تمامی ارقام مورد بررسی باروری در بیش از 50 درصد تخمک ها صورت گرفته و سلول تخم و اندوسپرم هسته ای در آن ها تشکیل می شود. با این حال در برخی ارقام مانند بی دانه قرمز اصولا سلول تخم قبل از تقسیمات اولیه و قبل از سه هفتگی دچار انحطاط شده و از بین می رود در حالی که در ارقام بی دانه سفید و یاقوتی درصد کمی از سلول های تخم با انجام چندین نوبت تقسیم سلولی به پیش جنین چند سلولی تبدیل می شوند. درصد کمی از پیش جنین ها در رقم یاقوتی تا پنج هفتگی و در رقم بی دانه سفید حتی تا بیش از شش هفتگی زنده بودند و پس از آن دچار انحطاط شدند. در ارقامی مانند عسکری و کشمشی سبز درصد بیشتری از سلول های تخم تشکیل جنین چندین سلولی داده و تا 45 روز پس از شکوفایی زنده بودند. با توجه به نتایج به دست آمده نجات جنین در رقم بی دانه قرمز قبل از سه هفتگی و در ارقام یاقوتی قبل از پنج هفتگی و در ارقام بی دانه سفید، عسکری و کشمشی سبز حدود شش هفتگی باید انجام شود تا بتوان از کشت جنین های در حال تکامل در محیط کشت مصنوعی گیاه به دست آورد.
    کلیدواژگان: انگورهای بی دانه، سقط جنین، محیط کشت
  • ایرج اسکندری*، حمید محمودی صفحات 203-215
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر جایگذاری جداگانه کود و بذر در عمق های مختلف خاک بر عملکرد گندم دیم رقم سبلان در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به مورد اجرا گذاشته شد. به همین منظور، خطی کار اصلاح شده ای انتخاب و آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار در چهار تکرار و به مدت 3 سال اجرا گردید. نتایج به دست آمده از تجزیه آماری نشان داد که اختلاف عملکرد بین تیمارها در سطح احتمال 1% معنی دار بوده و جداسازی کود از بذر موجب افزایش عملکرد شده است. مقایسه میانگین عملکرد تیمارها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که جایگذاری کود در عمق 9 سانتی متر زیر بذر با میانگین 1886 کیلوگرم در هکتار بیشترین و اختلاط کود و بذر در بستر بذر با میانگین 1334 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد را داشته است. نتایج حاصل از این بررسی همچنین نشان داد که تعداد سنبله در واحد سطح در تیمار جایگذاری کود 9 سانتی متر زیر بذر نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. رابطه تعداد سنبله در واحد سطح با عملکرد دانه مثبت و معنی دار بود (r = 0.76). عملکرد پایین در اعمال کود به صورت مخلوط با بذر ممکن است به دلیل جایگذاری کود در بستر بذر و در عمق کمتر (در محلی که رطوبت خاک کم و فشار اسمزی بیشتر موجب خسارت به جوانه زنی بذر گردد) باشد.
    کلیدواژگان: گندم، جایگذاری کود، خطی کار
  • نورالله احمدی*، کاظم ارزانی، احمد معینی صفحات 216-229

    با توجه به اهمیت اجرای پروژه های به نژادی در صنعت مرکبات کشور و لزوم تولید ارقام جدید، پژوهش حاضر به منظور تعیین بهترین روش نگهداری دانه های گرده انجام شد. آزمایش به صورت طرح فاکتوریل دو فاکتوره با طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. روش های نگهداری دانه های گرده فاکتور اول را تشکیل می دادند. دانه های گرده به مدت 7، 15، 30، 60 و 140 روز در دمای اتاق (25+1 C)، یخچال (4 C) و فریزر (-18 C) نگهداری شدند. فاکتور دوم چهار رقم مرکبات شامل سوینگل سیتروملو، ترویر سسیترنج، یوزو و دورگ شل محله بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تیمار روش های نگهداری، رقم و اثر متقابل این دو فاکتور در سطح 1% معنی دار هستند. شاهد (دانه های گرده تازه) و دانه های گرده ای که به مدت 7 روز در فریزر نگهداری شده بودند به ترتیب با 38.77% و 26.93% بیشترین جوانه زنی را داشتند و به ترتیب در کلاس های a و b قرار گرفتند. از میان ارقام مورد مطالعه، ارقام شل محله و یوزو به ترتیب با 18.94% و 15.49% بیشترین جوانه زنی را داشتند و در کلاس های a و b قرار گرفتند. همچنین اثر متقابل شاهد × شل محله، شاهد × یوزو، 15 روز نگهداری در فریزر × یوزو و 7 روز نگهداری در فریزر × شل محله، به ترتیب با 50%، 46%، 42.66% و 36.16% بیشترین جوانه زنی را داشتند و به ترتیب در کلاس های a، b، c و d قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دانه های گرده رقم شل محله حتی بعد از 140 روز نگهداری در فریزر، 22.2% جوانه زنی داشتند. این میزان جوانه زنی با توجه به حساسیت دانه های گرده مرکبات برای نگهداری طولانی مدت می تواند در برنامه های تلاقی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: مرکبات، ارقام، نگهداری دانه گرده
  • مظفر روستایی*، سید کریم حسینی، طهماسب حسین پور، مهدی کلاته، مقصود حسن پورحسنی، عارف امیری، غلامرضا خلیل زاده، محتشم محمدی، فرج اله نارکی، بهنام محفوظی، محمد ترابی، ناصر بنی صدر، حسن مختارپور، مجتبی وهاب زاده صفحات 230-233
|
  • M. Hanareh *, S. Masiha, A. Nazemieh, M. Valizadeh, G. Hasani Pages 116-125
    This experiment was carried out to determine the desirable hormone treatment for increasing the number of roots in greenhouse cucumber (c.v. Ruba) cuttings. A factorial experiment based on Randomized Complete Design with 6 replications was used in this study. Treatments were 1) cutting type (nodal and non-nodal), 2) duration of hormonal treatment (30 sec and 60 sec) and 3) type of hormone (lndolebuteric Acid at concentrations of 500, 1000 and 1500 mglit-1, Naphtaleneacetic Acid at 50, 100 and 150 mglit-1, the mixture of low concentrations of the two hormones and control). At the end of the experiment, number of roots, length of the longest root and percentage of rooted cuttings were measured. Results indicated that nodalcuttings produced more and longer roots (p < 0.01). Roots number was also affected by duration of treatment (more roots were produced with 60 sec compared with 30 sec). Both hormones increased the number of roots significantly, though the lenght was not affected. Maximum roots number was obtained with 1500 mg-1 lndolebuteric acid.
    Keywords: greenhouse cucumber, cutting, rooting, lndolebuteric Acid, Nephtaleneacetic Acid
  • M. Khalaji * Pages 126-139
    This research was conducted to estimate the late spring cold and early autumn freezing for some crops in Charmahal and Bakhtiari province. Data on time occurrence of daily temperature in different ranges including (0-1), (-1-3) and less than -3° C, absolute minimum temperature and the first and last temperature lower than zero in autumn and spring respectively, were obtained from several metheorological stations in Shahre Kord, Pole Zamankhan, Boroujen, Lordegan and Koohrang. Then, data were modeled by using different distribution functions like normal, 2-parameter lognormal, 3-parameter lognormal, Pearson type III, logpearson type III, Gumbel and Gamma. The best distribution function was selected based on the residual sum of squares. Knowing the proper distribution function, the probability of occurrence of spring cold and autumn freezing was estimated for different locations.
    Keywords: Spring cold, autumn freezing, distribution functions
  • M.R. Naghavi *, M.R. Ghanadha, B. Yazdi Samadi, M. Torabi Pages 140-150
    In order to evaluate heritability and gene action for resistance to barley powdery mildew, two resistant cultivars were crossed with a susceptible one. P1, P2, F1, F2 and F3 generations were planted in a Randomized Complete Block Design. At seedling and booting stages, susceptible cultivar was inoculated with a isolate of the pathogen. Infection type and disease severity were recorded and generation mean analysis was performed. The results showed that additive, dominance and epistasis effects were important for the two examined traits. Analysis of generation indicated that dominant variance was more important than additive variance in both traits. The approximate number of genes were estimated to be between one and two.
    Keywords: Barley, Powdery mildew, Generation mean analysis, Inheritance
  • M.J. Karami * Pages 151-160
    This experiment was conducted during 1999 and 2000 growing seasonin order to increase success in growth and further establishment of grape cuttings under Maryvan dryland conditions. Six different planting types were used based on Randomized Complete Block Design (RCBD) with four replications. Results indicated that there was a significant difference at 1% level between planting types in autumn and spring as well as planting of rooted and un-rooted cuttings. The highest percentage of established grape was achieved by autumn planting of rooted cutting with and without covering of cutting buds by soil with 73.26 and 64.52 percent budbreak respectively. Although, the regional traditional planting method (planting of non-rooted cuttings in spring) resulted in 32.51 percent budbreak.
    Keywords: Dryland grape, un-rooted cuttings, rooted cuttings
  • A.A. Zeainloo *, H. Ebrahimzade, A. Khalighi, A. Talaei Pages 161-171
    The present investigation was carried out in Olive Research Station of Roodbar during three consecutive years (1997-1999) in a randomized complete blok design with 6 treatments and 4 replications to determine the best pollinizer for olive cv. Zard. The t10wers of cv. Zard were pollinated artificially by pollens of cultivars Beleidy, Mari, Roughani, Leccino, Manzanilla and Zard (self-pollination) after emasculation. Percentage of initial fruit sets, percentage of final fruit set, index of fertility, index of compatibility and number of flowers in each inflorescence were measured and compared with the results of open pollination. The results indicated significant differences among the pollen genitor cultivars at 1% probability level. The olive cultivar Zard had a partial self incompatibility, which varied by the years. Cultivars Leccino, Zard, Mari, Manzanilla, Beleidy and Roughani were found to be the best pollinizers, respectively, considering their means of final fruit set and index of compatibility in various cultivars.
    Keywords: Olive, Cultivars, pollinizer, compatibility
  • M. Mahlouji *, M. Akbari Pages 172-182
    This study was conducted to determine the effect of water salinity in sprinkler irrigation on yield of different wheat cultivars, using different mixtures of saline and fresh water. The experiment was conducted in a Randomized Complete Block with split plot arrangement with four replications in 1998-1999 growing season at Roodasht Agricultural Research Station in Isfahan. The main plots were four water quality treatments (average 5, 7, 9 and 11 ds/m) and the sub plots were four cultivars of wheat (Mahdavi, Cross Sorkhtokhm, Ghods and Niknezhad). Each replication was 15x30 meters. The sprinkler effective radius was 15 meters and spraying angle was 360. The comparison of treatment means with LSD method at P=0.05 revealed that different water qualities affected grain yields of cultivars significantly. The grain yield in 11 ds/m water quality treatment decreased by 50 percent, compared with that of the 5 ds/m water quality treatment. Effects of different cultivars on grain yield were not significant, although Mahdavi and Niknezhad had the highest and the lowest grain yields, respectively. The mean dry weight in earing and physiological maturity stages were significantly different. Mahdavi produced the highest and Niknezhad the lowest dry weight. The mean 1000-grainweight of the varieties had significant difference. Mahdavi and Ghods had the highest and the lowest 1000-grain weight, respectively. The mean Na+ and K+ ions concentrations in flag leaf at flowering (GS=65) had significant difference. Mahdavi had the highest K+ and the lowest Na+ concentrations in its nag leaf.
    Keywords: Wheat, Cultivars, Sprinkler Irrigation, integrated model, salinity variation
  • A. Ebadi *, D. Atashkar, Y. Dehgani Pages 183-202
    Breeding new seedless table grapes requires application of embryo rescue technique. For successful application of this technique, it would be necessary to get enough information about anatomical and cytological phenomena occurs in certain time inside ovule after fertilization. To do so, this research work was conducted in 1998 in Horticultural Research Station in Karaj. Samples were collected at 2, 21, 35 and 45 days after flowering from 20 years old grapevines of five seedless cvs, i.e. White seedless, Red Seedless, Askary, Yaghooti and Green Keshmeshi. Samples were fixed in FPA50 and later ovules were dissected out, dehydrated, embedded and eventually serially sectioned longitudinaly at 5f.Lmthickness by ultra-microtome, stained with PAS method and were observed by field optics. Results showed that in all cvs, fertilization had been taken place in more than 50% of ovules, but not in all, due to their abnormal development. Zygote and free nuclear endosperm were formed. However, in some cvs e.g. Red seedless, zygote never get divided and degenerated before 21 days. In White seedless and Yaghooti few percent of zygotes could divide several times and produced few cells pro-embryo. In cv. Yaghooti, pro-embryo could develop by five weeks while in White seedless, pro-embryo could develop even by six weeks and then were degenerated. In cultivars such as Askary and Green Keshmeshi, higher number of pro-embryo could develop by 45 days. According to the results, embryo resuce should have been done before three weeks in cv. Red seedless, before five weeks in cv. Yaghooti and about six weeks in cvs White seedless, Askary and Green Keshmeshi.
    Keywords: Seedless grapevine, embryo abortion, Embryo rescue, culture media
  • I. Eskandar *, H. Mahmoodi Pages 203-215
    The presesnt study was conducted for 3 years in Maragheh Agricultural Research Station to determine the effect of fertilizer placement in different depths of soil on wheat grain yield in dryland. For this purpose a modified cereal drill for dryland condition, Kesht Gostar, was selected and used to find out the effect of separating seed and fertilizer on wheat yield. This trial was carried out by 7 methods of fertilizer application in a Randomized Complete Block Design with 4 replications. According to the results, placement of fertilizer 9 cm below the seed gave significantly higher yield (1.9 tha-1) as compared with 1.3 tha-1 of the check, where seeds and fertiiizer were placed together. Also number of spike per square meter at fertilizer placement of 9 cm below seed was more than others, and correlation between number of spike and grain yield was significant (r= 0.76), low output of mixture application of seed and fertillizer, might be due to low moisture contents in the seed bed, where high osmotic pressure effect could damage seeds germination.
    Keywords: Wheat, fertilizer placement, Drill
  • N. Ahmadi *, K. Arzani, A. Moeini Pages 216-229

    Considering the importance of citrus breeding programmers for releasing new cultivars to the citrus industry, the present research was carried out in order to explore the best method of pollen preservation and storage. Long-term pollen storage was sudied on pollens from matured citrus cultivars including Shell-Mahalleh, Yuzu, Troyer and Citromelo. Experimental design used, was a factorial design with two factors based on Randomized Complets Block Design with 3 replications. Factor one was 3 methods of storage (room temperature, refrigerator and freezing) and the second factor was 4 mentioned cultivars. In vitro viability test was performed on pollens after 7, 15,30,60 and 140 days storage at room temperature (+25 °c), refrigerator (+4 °c) and freezer (-18°C). Results based on analysis of variance of data showed significant differences at 1% level between the effects of treatments of storage methods, cultivars and interactions between two factors. Control treatment (fresh pollen) and 7 days storage treatment at freezer showed highest germination percentage (38.77% and 26.93% respectively) and classified in groups a and b respectively. In addition, among studied cultivars Shell-Mahalleh and Yuzu showed 18.94% and 15.49% germination and grouped in classes a and b respectively. Interaction effects of control x Shell-Mahalleh, control x Yuzu, 15 days storage in freezer x Yuzu and 7 days storage in freezer x Shell-Mahalleh showed 50%, 46%, 42% and 36% germination and located in groups, a, b, c and d respectively. Also results from 140 days pollen storage of Shell-Mahalleh cultivars showed 22.2%, germination in the viability test assay. Considering the amount of pollen germination decreased with prolonging of pollen storage period, this finding is very important in citrus breeding programs.

    Keywords: Citrus, Cultivars, pollen storage
  • M. Roustai *, K. Hossaini, T. Hossainpour, M. Katata, M. Hassanpour-Hossni, A. Amiri, GH Khalilzadeh, M. Mohammadi, F. Naraki, B. Mahfoosi, M. Torabi, N. Banisadr, H. Mokhtarpour, M. Vahabzadeh Pages 230-233

    Kohdasht is a new improved spring bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivar suitable for warm and semi arid areas of Iran. In 1990-91 cropping season, line Tr 801020029 R-1R-6R-0R was received from ICARDA under 9th Semi Arid Area Screening Nursery. Based on agronomic characteristics, resistance to diseases and abiotic stresses under field conditions, Tr 8010200-29R-1R-1R-6R-0R was selected for further evaluations. It was included in yield trials in main Research Stations in warm and semi arid areas of the country, together with other 24 wheat lines, as well as the widely grown improved cheek cultivar Zagros. Results revealed that this line is more tolerant to drought, yellow rust, leaf rust and produces significantly higher and stable yield. This line is earlier in spike emergence and maturity than Zagros, with mean grain yield of 3.77 tha-1. Its plant height and thousand kernel weight are about 90 cm and 37g, respectively. Its grain color is white and its grain protein content is 10.5%. Based on these superiorities and good performance, the new line was released in 2000, under the name of Kohdasht.